پرتودهی آجیل و خشکبار

سالانه بیش از دو میلیارد دلار خشکبار از ایران به بیش از ۵۰ کشور جهان اعم از آلمان، آمریکا، فرانسه، انگلستان، ایتالیا، اسپانیا، سوئد، نروژ و … صادر می‌شود. به گزارش خبرگزاری ایسنا، در کشورمان سالانه حدود ۲۰۰ هزار تن پسته، ۱۶۰ هزار تن کشمش، ۱۵۰ هزار تن مغز گردو، یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن خرما، ۳۵ تن انجیر، ۵۰ هزار تن بادام درختی، ۳۳۰ تن لوبیا، ۹۰ هزار تن عدس، ۳۰۰ هزار تن نخود و ۲۷۰ تن زعفران تولید می شود. شرایط و تنوع اقلیمی ایران به گونه‌ای است که محصولات متنوع کشاورزی با کیفیت مناسب تولید و به لحاظ پیشینه سنتی، برخی از این اقلام همانند خرما، کشمش، انجیر، پسته، گردو، بادام و فندق به صورت خشکبار مصرف گسترده­ای در بازار داخل و خارج ایجاد کرده است.

به منظور ارتقای کیفیت بهداشتی با غیرفعال کردن باکتری­های بیماری­زا و انگل­های غذایی، کاهش فساد مواد غذایی در اثر وجود میکروارگانیزم­ها، جلوگیری از جوانه زدن، تاخیر در رسیدن میوه­جات و دفع آفات و حشرات به منظور افزایش زمان انبارمانی، به ویژه جهت نیل به اهداف صادراتی، لازم است کلیه محصولات کشاورزی و مواد غذایی با روش موثر و تائید شده پرتودهی، بدون استفاده از روش­های شیمیایی، رفع آلودگی و استریل شوند.

مزایای پرتودهی آجیل و میوه خشک شده

  • بی خطر بودن پرتودهی به دلیل اینکه مواد پرتودیده اصلاً رادیواکتیو نمی­شوند و فقط اشعه یونیزه­کننده از درون آن­ عبور می­کند بدون اینکه اثری باقی بگذاردو هیچگونه اکتیویته­ای به مواد پرتودیده القاء نمی­شود
  • به دلیل افزایش بسیار جزئی درجه حرارت مواد غذائی پرتودیده، این روش با عنوان فرایند سرد نامیده می­شود
  • روش پرتودهی به واسطه اثرات بیولوژیکی تابش بر حشرات، به عنوان یک روش مفید و موثر در دفع آفات می باشد
  • تابش اثری روی ترکیبات معدنی ندارد.
  • عدم افزایش درجه حرارت در آجیل و میوه خشک شده پرتودیده
  • عدم تغییر طعم، عطر و رنگ آجیل و میوه خشک شده در اثر پرتودهی.
  • از بین رفتن باکتری­های گرما دوست، کپک­ها و حشرات در دزهای بین ۳ تا ۱۰ کیلوگری.
  • عدم تغییر در ترکیبات شیمیایی
  • عدم تغییر در خواص آنتی اکسیدان
  • امکان پرتودهی به صورت بسته­بندی با مواد بسته­بندی مورد پذیرش.
  • افزایش زمان انبارمانی به دلیل از بین رفتن حشرات و آفات و عدم باروری مجدد آنها.
  • عدم ایجاد تغییرات فیزیکی (ظاهری)، شیمیایی (سمیت) و حسی و در نتیجه عدم نیاز به آزمایش های سم­شناسی.
  • جلوگیری از هرگونه سمیت غذایی با کاهش و از بین بردن انگل­ها.
  • میکروب­های عامل بیماری کاهش یافته و یا از بین می­روند.
  • ارزش غذایی آجیل و میوه خشک شده پرتودیده حفظ می­شود
  • افزایش سطح تضمین کیفیت و استانداردسازی آجیل و میوه خشک شده صادراتی از جنبه اقتصادی (ارزش افزوده) و معیارهای صادراتی.

برای دریافت Pdf مطلب و کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید